Din vingårdsresa

MercierFör den vinintresserade som enbart besökt Frankrike via flyg är det en fascinerande och mycket annorlunda upplevelse  att istället ta bilen och på plats upptäcka hur vinet skapas. Det är mycket enklare än många tror, men mycket tid kan sparas på att göra rätt från början, och vara förberedd.

På denna webbplats samlar vi tips och adresser, och vi länkar till egna och andras blogginlägg, som handlar om just vingårdsresor. Tanken är att du, när du ska resa, enkelt ska kunna hitta hur du bäst planerar en resa i just den eller de regioner du är intresserad av.

Varför just Frankrike?

Det är inte på något sätt mindre intressant att besöka spanska och italienska vingårdar. Vi är själva älskare av amarone, och har trevliga upplevelser från vingårdsbesök i Valpolicella. Även Tyskland är ett spännande vinland, för den som uppskattar vita viner.

Frankrike har den fördelen att det ligger nära Sverige, och har ett mycket rikt utbud av alla färger och typer på vin. Vad beträffar de vinländer som ligger österut, som Kroatien och Ungern, har vi dessvärre inte hunnit dit än, men har hört mycket gott. Vi ser Frankrike som ett bra första land att besöka, och sedan är det lätt att utvidga utforskningsterritoriet.

Men fransmän pratar ju ingen engelska!

Kunskaperna i engelska och attityden till att prata språket förbättras gradvis hela tiden. På de flesta hotell och restauranger blir du förstådd. Däremot är det svårare att kommunicera  med den äldre generationens vinbönder, för den som inte kan något alls. I Upptäcka franska vingårdar finns en parlör. Du kommer också att kunna hämta vårt reseplaneringsverktyg här. Det innehåller ord som är bra att använda.

Hur väljer jag vart jag ska resa?

Det kan vara lagom att börja med två eller tre vinregioner, och att blanda besöken med annat som känns intressant. Geografiskt nära Skandinavien ligger Champagne, Alsace och Bourgogne. I dessa tre regioner hittar du det mesta du kan önska av bubbel, vitt och rött. En resa till Paris kan istället omfatta besök i Champagne och Loiredalen. Vill du bada i Atlanten kan du åka direkt till Cognac och Bordeaux.

Under menyvalet Vinregioner och Cognac hittar du våra och andras blogginlägg om olika vinregioner.

Vad kostar resan?

Vi tillhandahåller här en Excelfil där du kan fylla i dina uppgifter och planera din resa, och dina vininköp.

Hur hittar jag mer information?

Boken Upptäcka franska vingårdar kan du köpa av förlaget för 150 kronor, i bokhandeln eller hos näthandlare som AdLibris.